České dráhy – ukázka arogance moci

21. 01. 2009 13:45:26
Pořad „Reportéři ČT“ se pustil do loupání horkého bramboru české přepravní scény – do Českých drah. Konečně, chtělo by se mi zvolat. Ale co to změní??
Dlouhodobě jezdím s Českými drahami každý týden na trase Praha – Brno – Praha a za tu dobu jsem zaznamenala několik „neuralgických bodů“.

 

Bezbariérovost:

Přístupnost nádraží a vlaků pro lidi cestující na vozíku a s kočárkem mi vrtala hlavou už dlouho. Do běžných vagonů se sami nedostanou a většinou zde není ani místo pro jejich pohodlné usazení a umístění. Reportáž ČT mi odpověděla – nejsou peníze na rekonstrukci nádraží, nádraží jsou organizačně oddělena od Českých drah, ty postupně nakupují moderní vagóny, ovšem jen na dálkové tratě (nezaznamenala jsem). Když jste maminka s dítětem, nebo vozíčkář v Horní Dolní, pak máte 100% smůlu. Odbočím: linkové autobusy v menších obcích vypravují v případě nouze tzv. zájezdové busy (bez plošin na zaparkování kočárků). Byla jsem svědkem, jak řidič odmítl svézt maminku s kočárkem, protože se mu nechce zdržovat se s jeho skládáním do zavazadlového prostoru. Tsssss, zavřené dveře, jedeme, maminka užasle zůstává venku. Takže ani alternativní busová doprava není na 100%.

Na úpravu nádraží a vlaků nejsou peníze, nejsou peníze, peníze....

 

Propagační magazíny:

Při cestě vlakem jsem několikrát padla na velmi kvalitně vytištěné, přeložené a BEZOBSAŽNÉ propagační magazíny Českých drah, distribuované zdarma. Vydavatel Grand Princ. Kolik tak mohou takové čtivo o ničem stát? Miliony korun ročně? Kolik by se za to dalo pořídit bezbariérových plošin? Kdo z Českých drah, z veřejných peněz má potřebu dotovat ziskové nakladatelství?

 

Jízdenky:

Drahnou chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala v nabídce jízdních dokladů. Řada slev vzájemně neprovázaných, akčních slev, akčních jízdenek, síťových jízdenek... Nakonec se mi daří absolvovat jednu cestu za 120 Kč. Fajn, to by bylo. Ve chvíli, kdy chce levně cestovat i moje kamarádka, pokouším se jí martyrium zjišťování cen, pořizování slevových karet a nakupovaní jízdenky vysvětlit. Po půl hodině má v hlavě ještě větší zmatek než předtím. A to jsme obě vysokoškolačky. České dráhy by měly poskytovat školení, nebo zjednodušit systém jízdného. Preferuji to druhé.

 

Zdražování:

České dráhy neustále zdražují jízdné (dalo by se přitom ušetřit na tisku drahých magazínů). Tuším, že za poslední rok asi 3x. Nejsem ekonom, ale řekla bych, že stále platí tato úměra: čím levnější jízdné, tím více zákazníků do vlaků, které jsou stejně vypraveny, ať jsou prázdné nebo plné. Čím dražší jízdné, tím méně zákazníků, tím prázdnější vlaky, které jsou stejně vypraveny. Takže čím dražší jízdenky, tím méně efektivní je provoz Českých drah. Mohla bych to tam od minuty řídit :)

 

Pořad „Reportéři ČT“ se pustil do loupání horkého bramboru české přepravní scény – do Českých drah. Konečně, chtělo by se mi zvolat. Ale co to změní?? Jeden odpadnuvší zákazník? No a?

Autor: Marie Jílková | středa 21.1.2009 13:45 | karma článku: 29.89 | přečteno: 2409x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 488 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.58 | Přečteno: 234 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2216
Drobet konzervativní osoba s liberálními výstřelky. V současnosti i kandidátka do Poslanecké sněmovny P ČR za KDU-ČSL v Pardubickém kraji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...