Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

alex hart

5. 3. 2009 10:20
Oč zde dopravdy jde -1-

Když tak čtu všechny ty blogy o školkách a jeslích a diskuse k nim, a když poslouchám rozhlasové diskuse na toto téma, tak mě to připadá tak, že naše média vedou cílenou propagandu proti školkám a jeslím a to tak, aby ideologicky zpracovávala občany a zejména mladé matky, aby školky a jesle raději vůbec nechtěly. A tomu pak odpovídají i temata diskusí, např. jaké strašné zážitky a traumata si kdo ze školky odnesl. Hlavně ty mladé maminky co nejvíce vyrajcovat, aby si školku hodně dobře rozmyslely.

.

Přitom se nikde už nemluví o tom, že většina národa, který prošel podobnými zařízeními to ustála bez nějakých strašných traumat. Vůbec se také v této souvislosti nemluví o tom, že ty největší brutality na dětech nepáchají školky či jesle, ale vlastní rodiče dětí.  

.

A už vůbec se nemluví o tom, že když za socialismu vykazovaly školky určité vady, tak dnes kdy už přeci dávno nejsme jako oni, přeci musí být možné tyto chyby neopakovat.

0 0
možnosti
AH

alex hart

5. 3. 2009 10:20
Re: Oč zde dopravdy jde -1-

Tedy samozřejmě pouze a jen tehdy, pokud bude existovat společenská objednávka a vůle, aby školky a jesle pořádně fungovaly.  A co se dnes děje v médiích? No přece masáž mladých maminek, aby žádné školky a jesle nechtěly. To je přeci celé oč tu běží. Tak by bylo dobré to nazývat pravým jménem.

.

Jenže to naše úplatná média ve svém "zaručeně vyváženém zpravodajství" vůbec nechtějí připustit. Ať žije svoboda slova.  

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 2. 2009 9:12
Kdo chce, hledá způsoby, kdo ne...

Ono staré pořekadlo zní: "Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody"

Celá podstatná část diskuse se točí právě o hledání  důvodů proč to nejde. Prakticky nikdo se zde nezamýšlí nad tím, jak to vlastně udělat, aby oprávněný zájem občanů mohl být naplněn. Já to tedy zkusím za Vás:

.

1) Především nikdo, ani nějaká direktiva EU, nemůže nutit obce nebo stát do budování a provozování zařízení, která občané nechtějí využívat. To by totiž bylo poměrně snadno právně napadnutelné. Takže já rozumím takové direktive tak, že obce musejí sledovat zájmy občanů a že jsou povinny zajistit požadovanou péči až do výše určitých procent. Já ten limit chápu naopak jako ochranu obce, že není ze zákona povinna zajišťovat místa pro 100% dětí. Ale ne že by jí někdo bránil to dělat. A naopak, pokud by nebyl mezi rodiči prokazatelně o jesle a školky zájem, těžko by někdo mohl obec nutit do výstavby něčeho, co nebude využíváno.

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 2. 2009 9:12
Re: Kdo chce, hledá způsoby, kdo ne...

2) Nikde jsem ve zprávách o této direktivě EU nenašel ani zmínku o tom, že by se jednalo o službu občanům zdarma. Je tedy na obci, aby stanovila rozumné cenové podmínky. A to nejdůležitější nakonec: Pokud obec chce, může se už dnes (i bez direktiv) chovat tak aby občanům pomáhala zajišťovat jejich potřeby. K tomu přeci obce máme. Jenže pan Polanecký a jemu podobní jaksi předem počítají s tím, že to nejsou obce ale Kocourkov, kde se nic nedá rozumně organizovat a že nejlepší postoj Čechů je trpná rezistence proti všemu zvenku i proti oprávněným zájmům občanů. Ano pak se samozřejmě nic rozumně organizovat nedá. A naši zastupitelé v obcích a parlamentu se nás právě o tom snaží už delší dobu přesvědčit. 

0 0
možnosti
M

milanalois

4. 2. 2009 22:52
Už to vidím v praxi.

Starosta každé obce pravidelně jednou měsíčně bude zjišťovat, kolik dětí se v obci narodilo, a podle toho bude plánovat průběžné zvyšování a snižování kapacity jeslí. Jestli se za půl roku narodí v obci 6 dětí, bude muset zřídit dvě místa v jeslích. Pro ty dvě místa bude potřebovat jednu ředitelku, dvě zdravotní sestry, dvě kuchařky, jednu uklízečku, jednu hospodářku, jednoho údržbáře. A samozřejmě budovu se zahradou, kvalitním hygienickým zázemím, oddělenou jídelnou, oddělenou hernou, oddělenou ložnicí. A to vše bez ohledu na to, zda se mezi těmi šesti rodičovskými dvojicemi najdou aspoň dvě takové, v nichž ani jeden rodič nebude chtít zůstat s dětmi doma a budou je chtít šoupnout do jeslí, aby se mohli seberealizovat v práci pro nějakého podnikatele...

0 0
možnosti
AH

alex hart

6. 2. 2009 8:51
Re: Už to vidím v praxi.

Ono by bohatě stačilo, kdyby rodiče mohli jednou ročně podat přihlášky do jeslí a školek a měli jistotu, že obec bude vnímat počet těchto objednávek i v případě, že některá místa nejsou k dispozici a bude podle toho plánovat výstavbu a provoz těchto zařízení. Ale to už dávno mohlo fungovat i při současné legislativě, kdyby na to obce nekašlaly. Takhle by jim tuto starost předepisoval zákon. Otázka je, kolik rodičů u nás bude opravdu chtít umístit své děti do školky a jeslí. Asi to nebudou ona procenta deklarovaná EU, takže ty šílené výkřiky v diskusi (jako třeba tenhle od "milanalois"e) jsou, myslím dost zbytečné. Ale to, že by se obce měly o své občany řádně starat je snad nabíledni.

0 0
možnosti
K

kaktusak

3. 2. 2009 18:48
Co to pletete

že by socialismus připomínalo nařizování počtů dětí v jeslích? Před rokem 89 si každý rozhodl sám, kam své děti umístí nebo neumístí.

0 0
možnosti
MD

mikd

3. 2. 2009 16:57
......když mohou být kvoty na počet míst pro invalidy

např. před supermarketem, tak proč ne pro počet možných míst v jeslích, invalidy taky kvůli tomu,že mají u obchodu vyhrazená parkoviště nikdo nenutí tam celodenně parkovat....tož tak:-)

0 0
možnosti
M

mariejilkova

3. 2. 2009 16:37
Diky za diskuzi

Dobry den vsem diskutujicim. Diky za Vase prispevky, i kdyz musim priznat, ze rada z nich reaguje na neco, o cem jsem nepsala. Presne to vystihla uzivatelka Marionetta. Presto povazuji tuto diskuzi za prinos a apeluji na vas, abyste dal premysleli o mnou i vami napsanem a kriticky posuzovali argumenty jedne i druhe strany. Toto tema je totiz doposud ponekud hysterizovane.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

3. 2. 2009 18:46
Re: Diky za diskuzi

díky za postřeh. Karma R^

0 0
možnosti
AH

alex hart

3. 2. 2009 14:25
Ono je to na delší diskusi...

Osobně si myslím, že na Západě v rámci postupného vývoje společnosti prostě docházejí k některým věcem, které se zde již za socialismu zkoušely nebo i běžně provozovaly. To, že to u nás socialistický stát v některých případech a oblastech dost   p o k u r v i l,  přeci ještě neznamená, že idea jeslí či školek je zcela špatná. Naopak, pokud to bude dobře fungovat, tak ne. Problém ale je, aby ta zařízení skutečně dobře fungovala, a aby  personál měl patřičnou profesní i morální úroveň. V tom je totiž celý ten háček. A to se ani nijak nevylučuje s tím, aby matky tomu první měsíce pečovaly o dítě doma.

.

O tom by se měla vést diskuse, jenže zabejčenci typpu Saši, diskusi vést nechtějí, oni jen hystericky křičí: "jesle a školky ne, to je návrat k socialismu".

0 0
možnosti
MK

marionetta

3. 2. 2009 13:25
tak mám dojem

že vlastně nikdo nečetl článek pozorně, že se tady navážíte do autorky. ona právě upozorňuje jen na rozpor mezi  DOPORUČENÍM EU a tím, co s tím naše vláda dělá! Dávám jí bod, protože jen nahlas řekla to, co si já myslím. Poturčenec horší turka:-)

0 0
možnosti
M

mammamia

3. 2. 2009 17:04
Re: tak mám dojem

zbytecne podcenujete ostatni. myslim, ze spousta lidi naprosto presne pochopila, co tim autorka chtela rici. nicmene jejich nazory nejsou v rozporu s realitou a logickym myslenim. ;-D

0 0
možnosti
M

mammamia

3. 2. 2009 11:19
tedy slecno

to je otresny pasqvil. vy asi moc nevite o ekonomii, realite a soudnosti?

samozrejme, moznosti by byly skvele, ale kdo je zaplati?

nebo si to predstavujete tak, ze se zrusi treba LDNky, aby mozna nejaci caparti mohli do skolky?

vy nedokazete uvazovat v souvislostech a myslite si, ze stat je dojna krava?Rv

0 0
možnosti
L

lesicatko

3. 2. 2009 11:39
Re: tedy slecno

No v prípade ČR je štát dojná krava, pretože radšej dá cca 270 000 CZK  na jedno dieťa ročne v detskom domove, kde má 50 % šancu až z neho to dieťa v 18 tke vyjde, že bude kriminálnik ako by za zlomok tých penazí zabezbečil náhradné rodiny - či už profesionálne, pestúnske alebo adoptívne, ktoré tie dei vychovajú ako ľudí v prostredí rodiny. Takto v ČR unikajú miliardy a vychovávajú sa citovo deprivované deti - ale Vám vadí, keby sa dali peniaze na môžnosť pre rodičov  mať deti v predškolských zariadeniach. To sú paradoxy, že ? 

0 0
možnosti
LV

delvete

3. 2. 2009 11:12
No to zírám!

I Vy kobližko vykutálená, snad se do toho EP nedokutálíte.

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2216x
Drobet konzervativní osoba s liberálními výstřelky. V současnosti i kandidátka do Poslanecké sněmovny P ČR za KDU-ČSL v Pardubickém kraji.